Sidor

10 juni 2012

Hyllning till en liten tjej

Du bryr dig inte om människorna... sa en nära person till mig. Påståendet har hängt kvar hos mig i en vecka. Är det sant? Ja för henne. För mig? Njae, i relation till mig själv så bryr jag mig i detta sammanhang mer om mig själv. Vilket är nytt. Dessutom klokt och rättvist då jag är rätt ensam om det i den här historien.

Varför hänger påståendet kvar? Varför kände jag mig sårad? Varför hänger sådant kvar som vi i grunden känner inte stämmer in på oss?
När jag var en liten tjej. En med spikrakt hår och lugg, fräknar på näsan och ett stort leende utan alla framtänder. Då gick jag iväg till skolans första dag och kommande elva år. Ihop med andra lika små, fräkniga och tandlösa ungar. Vi väntade oss säkert alla att få lära oss en massa saker. Träffa kompisar, leka på rasterna och ha en snäll fröken. Vad jag inte räknade med var att under sådär åtta år matas med andras åsikter om mig. Att stå ut med att kallas allt fult och jävligt ungar kan komma på. Att bli lurad, slagen och skrattad åt. Att ha ont i magen och vara rädd när jag gick min väg till skolan. Att inte veta hur mycket dynga den här dagen skulle innehålla. Under alla de här åren visste jag att de hade fel. Jag begriper inte hur men jag visste. Jag visste att det inte var något fel på mig även om de ville övertyga mig om motsatsen. Allt som sades satte sina spår ändå. Det påverkade mina val i livet, min tro på mig själv, min syn på mig själv. Men aldrig trodde jag att det var något fel på mig.

Jag vet ju att jag bryr mig om människorna, jag gör det både i stort och smått. Varför hänger det då kvar? Förutom, att det gör ont när en närstående visar tydligt att den inte känner mig bättre, så är jag allergisk mot antaganden. Ni vet när man träffar människor som påstår saker om en som inte stämmer. Hände senast i tisdags, två vänner pratade om längtan att bo i hus, naturnära. Till mig säger den ena, "fast det gör väl inte du? Du vill bo i stan med pulsen.." Innan hon dök upp hade jag berättat för den andra vännen hur ledsen jag är att mitt barndoms Ingarö kommer säljas och att jag försökt få behålla det utan framgång. Såna här missar och antaganden om mig får det alltid att hugga till i magen.
Idag ringde de från mitt jobb på behandlingshemmet. Där bor 12 fantastiska ungdomar som har en bakgrund som får min uppväxt med åtta års mobbing att te sig som Bamseklubben på Mallis. När det rings därifrån på en ledig dag vankas beordring. Beordring existerar i branscher där tredje part inte får drabbas av vår underbemanning. Detta var ett sådant fall så jag ringde upp. Jag var inte överst på listan men ingen hade svarat före mig. Jag började planera om min söndag. Till förmån för mina kollegor samt 12 tonåringar. Jag kunde låtit bli att svara. Jag kunde varit bortrest. Jag tänkte på människorna. Jag tänkte på relationerna jag har. En timme senare dök en annan lösning upp och jag är åter i min lediga söndag.
Ibland frågar människor om jag förlåtit min barndoms belackare. Eller om jag har de som vänner på facebook. På det senare svarar jag nej. Idag väljer jag mina relationer med omsorg. Jag vårdar dem och jag önskar detsamma i gengäld. Som barn kunde jag inte välja. Det kan jag idag. Jag ser mig som skyldig den lilla Inger att stå upp för henne. Hon hade tron på sig själv och det vill jag fortsätta att ha. Därför släpper jag det här med att jag inte bryr mig om människorna. Det är ju inte min sanning.
Ha en fin söndag mina vänner, människorna jag bryr mig om!
Inger    

13 kommentarer:

  1. Fina Inger! Dina ord får tårarna att börja trilla. Att någon säger att du inte bryr dig om människorna är bland det dummaste jag hört och utan att veta, så tänker jag direkt "projicering" från den som säger det om dig. Igen, jag vet ju inte, men det är gement sagt och inte alls med sanningen överensstämmande, precis som du skriver.

    Ibland, däremot, tänker jag att du ska fortsätta på den inslagna vägen och tänka på dig. Utöver att det är en bra väg, så tänker du ju på en människa då...!

    Kram till dig, du fina!

    SvaraRadera
  2. Tack härliga Inger!
    För att du delar med dig av dina tankar och dina ord får mina tårar att rinna.
    Hur någon påstå att du inte bryr dig om människor kan jag omöjligt förstå för min bild av dig är en underbart varm o härlig kvinna.

    Kramar till dig som är så härlig!

    SvaraRadera
  3. :) Alla mina fina människor! Ni gör mig glad. Tårar rinner av så olika anledning. I fredags rann mina på gymmet då PT´n tog hand om min "ham string".. sen grät jag lite till för att det var så skönt, eller inte gick att riktigt stoppa. Inte heller gick det att förklara. Han förundrades men tappade inte fattning. Tårar är ok. För mina reflektioner ovan rullar inga tårar idag. Jag ryser dock av välbehag av er omtanke. Jag gillar er!
    Kram

    SvaraRadera
  4. Stort TACK Inger för denna post. <3

    SvaraRadera
  5. Vilket starkt inlägg, Inger. Bra skrivet! För mig är det självklart att du bryr dig om människor och jag kan inte greppa att något sagt motsatsen.

    Det du skriver om mobbing. Jag känner starkt för den lilla tjejen Inger och känner samtidigt igen min egen skolgång. Vi är nog många som varit små tjejer som tvingades tuffa till oss ofrivilligt. Du skriver det så bra: "Under alla de här åren visste jag att de hade fel. Jag begriper inte hur men jag visste."

    Som jag skrev i början. Det här är bra skrivet och det är starkt. Ta hand om dig!

    SvaraRadera
  6. http://galleriaquarelle.blogspot.se/11 juni 2012 kl. 01:32

    Ååh, Inger.. Vi känner inta varandra på det viset att vi umgåtts mycket..
    Men eftersom jag följer dej och ser härinne ditt engagemang med medsystrar o bröder så förstår jag allt att det var precis som det skrivs i en kommentar en reeen projisering av dessa personer. MYCKET vanligt!!!
    Men , det sätter sej, jag veet.
    En konstig konstnär har också satt en bild i olika människors huve'hahha puh..
    Det du beskriver får tårarna att rulla nerför kinderna!! Men troor att din absoluta övertygelse om sanningen om dej. Att det natuurligtvis inte var fel på deji stället gjorde dej stark men inte överlägsen. En gruppuppfattning som kom förmodligen var avensjuker på den lilla rakluggade tösa'med integritet!! det är ju oftast såå.. En retroaktiv varm innerlig kram som får allt att blekna bert, och ditt fina vuxna väsen att fortsätta blomma Inger!!! KRAAAAM !!!!

    SvaraRadera
  7. Hade inte orden igår, men idag vill jag ge tillbaka en dikt som har fått betyda något för mig. Det är Cajsa Tengblad som skrivit den.

    "Försök inte stänga in mig
    -då flyr jag
    Försök inte släcka min lust
    -då dör jag
    Tro inte att du vet vem jag är
    -då krymper jag
    Tro inte att du kan styra mitt liv
    -då trotsar jag

    Jag vill leva i frihet
    utan etikett
    Fri att leva och andas
    fri att älska och skapa
    Fri att drömma och längta
    fri att gå min egen väg."

    Jag är glad att du alltid vetat att det inte handlat om dig, utan om dem. KRAM

    SvaraRadera
  8. Jag hittade hit via VD-blogg och blev otroligt glad när jag insåg vart jag kommit!
    Sedan läste jag ditt senaste inlägg och tänkte att det kanske är så ibland att människor har för höga förväntningar, speciellt om man jobbar med just människor.
    Nu är jag där med ett sånt där antagande iallafall... Hur som helst: jag tittar in igen!

    SvaraRadera
  9. Alexandra Schröder12 juni 2012 kl. 05:41

    Känner stolthet att få vara en i din bekantskap! :) kram

    SvaraRadera
  10. Tack Inger för ditt mod att dela med dig...ger kanske mig mod en dag..Kram

    SvaraRadera
  11. Tack för ett otroligt starkt inlägg, Inger. Jag hade inte långt till tårarna jag heller.
    Så starkt skrivet. Och så´mycket jag känner igen mig i.
    Fortsätt och stå på dig och va den du är -:)!

    SvaraRadera
  12. Vad sköna ni är!! :) Tack!
    Kramar I

    SvaraRadera
  13. Vilket fint och personligt inlägg som ger mig möjlighet att lära känna dig närmare. Jag undrar ofta varför vi måste döma varandra. Ingen sitter inne med sanningen.Sanningen förändras ständigt och det är en sann konst att försöka behålla sin ödmjukhet. Jag önskar dig allt gott och kraft att fortsätta stå upp för det du vet är sant och rätt för dig.
    Varm kram

    SvaraRadera